.
a magazin ........kék ég alatt........ gyűjtögetni jó ..... ..programok ..ha szeretnél képben lenni............................


az erő legyen veled - energiaszelet és energiazselé házilagAbban az esetben, ha nem elérhető a hűtőszekrény, sőt egyre távolodunk tőle, méghozzá elég intenzíven, mert mondjuk éppen nagyon gyaloglunk, futunk vagy kerékpározunk - az üzemanyag pótlása nem elkerülhető.
A kb. 2 óránál hosszabban tartó erőkifejtésnél szervezetünknek (és egonknak..) szüksége van a szénhidrát pótlására, lehetőleg minél egyszerűbben, folyékonyabb állagban a könnyebb felszívódás és a praktikus fogyasztás okán. Ezek az 'esszenciák'  energiazselé néven leemelhetők bármely sportbolt polcáról, sokféle összetételben, ízesítésben, árfekvésben, minden fogyasztójának rendszerint megvan  a bevállt, önmagán tesztelt kedvence. Laborkörülmények nélkül természetesen nem modellezhetők a gélek,  de természetesen játszadozni -saját rovásunkra- itt most a természetes szóra helyezve a hangsúlyt: lehet. A felhasznált alapanyagok könnyen beszerezhetőek, ha bárki kisérletezőkedvet érez magában  kevés időbefektetéssel és némi előrelátással  egy-két heti adagját elkészítheti belőle. Pár szó a hozzávalókról: a barnarizs hivatott biztosítani a megfelelő konzisztenciát és a szénhidrát egy részét (poliszacharid formájában), a gyömbér vitalizáló hatásánál most többre értékeljük antiemetcus hatását és elektrolittartalmát, konyhasó, méz (monoszacharid) + citromlé az élvezhető ízekért, hisz enélkül egy borzasztóan édes valamit kapnánk.

hozzávalók: 1 l víz, 10 dkg rizs/barnarizs, 2 db 200 ft-os érményi gyömbér, 4 ek méz, 1 citrom, csipet só
1. Főzzük puhára a rizst a gyömbér és a citrom társaságában, míg szét nem omlik. Passzírozzuk át egy szitán majd ízesítsük. És kész.
2. A kiszerelés. Hát igen.., felhasználhatjuk  régebbi átmosott csomagolóanyagokat, bevethetünk kiürült  tubust fogkrémmentesen:). A fel nem használt mennyiség hűtőben tárolható.

Az energiaszelet  szintén erőt önt lemerülőfélben levő testünkbe magas szénhidráttartalmával, de más halmazállapotban. Könnyen szállítható, tárolható és előkapható egy félkezes mozdulattal.

hozzávalók - 10 db-hoz: 15 dkg zabpehely, 5 dkg pörkölt , őrőlt mogyoró, 5 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 citrom leve (kb. 0,5 dl), csipet só. Bármilyen aprított aszalvánnyal gazdagítható ezek mellett az arányok mellett.
1. Szárazon pirítsuk meg a zabpelyhet egy sütőlemezre terítve a sütőben 200°C-on. Miután elkészült, egy tálba téve dolgozzuk hozzá a mogyorót és a  mézet. Ha aszalványt is használunk, ekkor adjuk hozzá.
2. A citromlébe tegyük a sót és főzzük fel benne a cukrot, míg fel nem olvad. Majd öntsük a zabpehelykeverékhez, keverjük el benne alaposan.
3. Sütőpapíron terítsük el egyenletesen a masszát és tömörítsük egy tortalapát segítségével. Tegyük vissza a lezárt, de még ki nem hűlt sütőbe, 5-10 percre.
4. Vágjuk fel, majd légmentes edényben tároljuk fogyasztásig.

3 megjegyzés:

Erdokóstoló írta...

Köszönöm! Máris jókedvem lett és így már is energiával teltem!

ágota írta...

jó, ha így is működik:)

Fülig Zsüli írta...

Nahát, ez érdekes megoldás:) én meg erre jutottam:

http://fenekigtejfel.blog.hu/2013/01/08/energiagel_2